Hvordan Dinizuli blev til Digizuli

Man keder sig ikke, når 300 spejdere, i alderen 12-16 år, skal holdes i gang, hele januar måned, mens Danmark er lukket ned pga. Corona.

http://www.dinizuli.dk/digizuli/

Der skal tænkes ud af boxen, når der skal laves spejderløb for 300 Tropsspejdere under Corona.

Dinizuli er Danmarks ældste spejderløb og blev afholdt første gang den 21. februar 1943.

Dinizuli afholdes normalt den sidste weekend i januar, over en weekend, i en kold skov i Nordsjælland for ca. 200 spejdere i alderen 12-16 år.

Løbet handler om almindelige spejderfærdigheder, pakket ind i forskellige emner, og de seneste år har emnerne været Valhalla, Tintin og Asterix og Obelix.

Den store Kong Dinizuli, en ”farlig” Zulukonge som vores Spejder guru, Robert Baden-Paul, mødte i Afrika, har normalt, den sidste post, klokken 3 om natten, inden spejderne via et nat O-løb, finder vejen hjem til en varm sovepose.

Men i år er der ikke noget der er ”Normalt”.

Lige siden Coronaen´s indtog, er spejderlejr, kanoture, oplevelser og løb blevet aflyst på stribe, og det fællesskab og sammenhold som spejdere står for, er ikke andet en et fjernt minde.

Så da ”Team Dinizuli”, begyndte planlægningen af Årets Barske spejderløb, kiggede vi ind i, håndsprit og forsamlingsforbud, og var klar til at aflyse en næsten 80-årig gammel tradition, for alder første gang.

Men det kunne vi ikke have på samvittigheden, og blev hurtigt enige om at vi måtte forsøge at planlægge et som vi plejer bare Online.

Spejderidéen, er bygget på fællesskab, samarbejde og fællessang, vel at mærke uden Philip Faber, og da det ikke er muligt at riste skumfiduser på køleribberne på computeren, måtte vi finde ud af hvordan dette kan gøres. På Internettet vrimler det med viden om al slags knob, telt opslagning, morsekoder oversætter, billeder af fugle, insekter og dyr af en hver slags.

Der ikke en spejder med respekt for sig selv der ikke har lagt deres alle deres spejderskills, knob og idéer på internettet, mig selv inkluderet.

Så ”Team Dinizuli”, blev enige om at udarbejde meget af materialet fra bunden, uden at tænke det mindste over hvor kæmpestor opgave det i virkeligheden var.

Da vi havde en hjemmeside i forvejen, lagde vi hele løbet på denne: www.dinizuli.dk/digizuli.

Men en hjemmeside er ikke særlig spændende.

Så for at gøre det mere personligt og imødekommende bad vi alle poster om at optage en video der præsenterer dem og deres post. Dette gør at postmandskabet kan vise hvem de er og gøre det hele mere personligt, og mere som det rigtige løb, bare uden minusgrader.

Men hvordan gør man et O-løb, digitalt?

Vi fandt på at tage 4 billeder, at hver af posternes placering, og vedhæfte en post beskrivelse.

Ud fra disse billeder skal spejderne finde og placere en cirkel på et kort over skoven, hvor de mener posten er placeret. På denne måde er det lige meget om spejderne befandt sig på Sjælland eller på Jylland. – link til video.

Kimslegen, skulle sikres mod fotografering og video, eller ”snyd” som vi kaldte det, da jeg var ung.

Dette løses ved at give spejderne mulighed for at se/høre en video lige så mange gange de har lyst til.

Vi lavede en video, med 13 små film, fjernede billedet, så spejderne kun kunne høre lyden. – link til video.

Efter opgaven var lukket, ligges løsningen på opgaven ud på en ”facit-side” denne gang med både billeder og lyd. Spejdernes reaktion når de ser Videoen, med billeder på for første gang er magisk, de griner og bliver ellevilde når der har ramt rigtigt på de enkelte små film. – link til video.

Pioner, eller knob, er generelt kedeligt og det er svær at kontrollere at spejderne ikke bare, sidder og kopier det hele fra en bog. Løsningen på dette var at var at give spejderne 1 kvartmeter ”plads”, hvor på den skal bygge en lejrplads i skala 1:10

Her kan spejderne være kreative, med udformning af deres bålplads, afstand til telt, køkkenbord o.s.v

Men vil også gerne se spejderne i aktion mens de løser opgaver, som vi normalt går når vi er på løb. – link til video.

Så dertil oprettede vi en ”Instagram Challenge”, her kan spejderne uploade billeder af dem selv med alle de andre patruljemedlemmer på en internetforbindelse, hvor de løse opgaver, ”sammen – hver for sig”.

Af alle de billeder der bliver uploadet, vælger vi et billede, som er ugens bedste billede, og belønnes selvfølgelig med point

Den opgave jeg er mest stolt af, er den opgave, som jeg har kaldt ”The Secret”,

som er Stærkt Inspireret af Bogen ”The secret, a Treasure hunt” skrevet af forfatteren, Ted Mann.

Spejderne har hele januar måned til at løse, 5 opgaver. Hver opgave består at et sammensat billede, som henviser til at by eller et område i Danmark og nedenfor billedet står et digt eller en tekst, som fører spejderne frem til en skat, som er digitalt begravet et eller andet sted på internettet.

Når spejderne, mener de har fundet det rigtige sted, hvor skatten er begravet, skal de finde det billede fra internettet, som bedst beskriver det sted skatten er begravet.

Det gode ved denne opgave er at den udfordrer spejderne på mange forskellige planer. De skal være kreative og tænke uden for rammen, studere kongerækken, og finde ud hvem der har bygget hvad, hvornår, kigge på kort og følge spor, der leder dem i mange forskellige retninger. – link til opgave.

Under normale forhold, når vi afholder Dinizuli-løb, får vi ofte en spejderfotograf til at tage nogle enkelte gode billeder, som vi kan bruge på hjemmeside og Facebook.

Men her sender spejderne alt deres materiale ind på video og billeder, og der gør det supernemt at samle lidt fra hver patrulje, i en video-Medley og vise alle der har lyst til at se med hvad der er blevet produceret i den forgangne uge. Dette holder spejderne ved ”ilden” og giver dem modet og lysten til at fortsætte.

Begrænsningens kunst, er altid svær, så hvor mange opgaver skal der sendes ud og hvor tit.

Når man leger med børn i alderen 12-16 år, er der kvantespring mellem de 2 aldersgrupper

Og der er altid nogen der syntes at der er for mange opgaver, eller at de opgaver der er, er alt for svære.

Da vi nåede Dinizuli weekenden, sidste weekend i januar, var vejret er perfekt til at afholde Dinizuli i Teglstrup hegn, -5 grader og det sneede hele nattet. Pokkers også …..

Men selv om vi ikke må samles og nyde minusgrader og sne i en mørk skov sammen, har det været det hele værd at gennemføre Dinizuli online.

De beskeder vi har fået fra spejderne på Instagram og Facebook, har været yderst positive, og det varmer at vide at vi gør en forskel.

Men selv om det har været et vellykket online løb, kan det aldrig erstatte de mange ”rigtige” løb, hvor spejder fra hele landet samlet til duel.

Vi spejdere har brug for at mødes med andre spejdere, i en skov, rundt om et bål, og riste skumfiduser.

Claus Jørgensen – Team Dinizuli